De Grieken willen hun goud

naar België brengen

De geschiedenis van olijfwinkel.be

Is het hun wurgende crisis? Wie zal het zeggen … zeker is dat de Grieken vandaag maar al te zeer beseffen dat ze export nodig hebben. En daar profiteren wij van. Door als enige in België hun verrukkelijke en oergezonde Ziro-olijfolie te importeren en te verdelen als wonder van verfijnde smaak, als vloeibaar goud.

​

Kiem werd gelegd 25 jaar geleden

Het is nu zo'n 25 jaar geleden dat we voor het eerst voet zetten op Kreta, het grootste eiland van Griekenland. We waren meteen onder de indruk van de prachtlandschappen en de sympathieke bewoners. Ook de Kretenzische gastronomie veroverde heel snel ons hart. Hoe eenvoudig een Greek salad ook mocht zijn, er was iets mee. Iets dat de smaak van de eerlijke ingrediënten erin net dat tikkeltje extra gaven. Wat we op ons bord vonden, bleek vaak zelfgekweekt en kwam uit eigen tuin of stal. Dat op zich maakte al een duidelijk verschil. Maar er moest nog een andere factor zijn. Iets dat de smaak van deze eerlijke producten versterkte. Een of andere smaakverbeteraar? Wat was het toch? We braken er ons het hoofd over.

​

Het geheim achter die verrukkelijke smaak?

Dat geheim bleek olijfolie te zijn. Niet zomaar gewone olijfolie, maar eentje met een lichtjes groene kleur. Hoorde olijfolie niet gelig te zijn? En waarom rook de hele taverna - Grieks voor restaurant - niet naar olijfolie? Naast koude bereidingen werden alle gerechten ook in de olie gebraden en gebakken. En toch rook het er zo heerlijk, alles smaakte zo verrukkelijk. We waren in een klap verkocht. Aangezien we de zon niet konden meenemen, staken we gauw wat flessen olijfolie in onze koffer. Niet ons allerbeste idee ooit, geven we grif toe. Een van de flessen brak en de wasmachine mocht bij thuiskomst overuren draaien. Maar gelukkig hadden we nog enkele exemplaren over. Alles wat de volgende weken in onze keuken passeerde, kreeg de volle laag – olijfolie weliswaar. Veel te snel waren we door onze voorraad heen. Nergens vonden we olie die nog maar in de buurt kwam van de smaak van die Griekse olie.

​

Vervolgreizen en smeekbedes

Kreta had ons hart gestolen en de volgende vakantie gingen we er weer naartoe.  Het eiland bleek nog steeds hetzelfde paradijs als het jaar ervoor. Weer werden we omvergeblazen door die overheerlijke smaken, en af en toe ook door de harde meltemia-wind. Na weer zo'n smaakpapillenstrelende avond en de nodige raki kwam het gesprek uit op olijfolie. Waarom vonden we geen olijfolie van die kwaliteit bij ons? Oh, dat kwam omdat ze zelf veel verbruikten, en wat nog restte kochten andere mediterrane landen op. Konden we dit vloeibare goud, want zo noemden we het intussen, niet exporteren naar België?. “Ochi!”, het Griekse neen dus, dat zat er niet in. Ontelbare keren zijn we opnieuw naar Kreta gereisd, maar het antwoord bleef steeds hetzelfde: “Ochi, het kan niet, geen olie voor België”. We bleven bot vangen.

​

Tot de wetgeving veranderde

Af en toe is het fijn dat wetten veranderen, ook in Griekenland. Nu mag een Griekse boer zelf handel drijven en dient hij niet langer via een trader te werken. Misschien beginnen de Grieken te beseffen dat je het beste niet alleen voor jezelf moet houden? Feit is dat de deuren voor export naar België open zijn gegaan, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Vooral de olie van Oost-Kreta, uit de zeer droge regio Sitia, wordt geëxporteerd. We verbleven veelal in Xerokambos  - Grieks voor droge plaats -, een locatie die uiterst geschikt is voor de teelt van olijfbomen. De zon straalt er in overvloed, de bodem is ideaal en het water is afkomstig van de achterliggende bergen. Alle ingrediënten voor een topproduct. De olijven worden veelal met de hand geplukt en lokaal verwerkt. Ze produceren een olijfolie die ver boven de minimumwaarde van extra virgin olie uitstijgt. Om de naam extra virgin te mogen gebruiken, mag er maximaal 0,8 aciditeit zijn. Deze olie haalt er 0,2. Super!

​

Het mooie verhaal gaat nog verder

In een winkel in Sitia ontdekten we een prachtige fles olijfolie van het merk Ziro, met een klein klevertje erop: 'Gold medal NYIOOC'. Ziro? Zou die naam iets te maken hebben met Ziros, het dorpje naast onze vaste stek? Nieuwsgierig gingen we op zoek naar de producent van deze olijfolie en kwamen terecht bij de sympathieke familie Proestaki in Ziros. Zij hadden inderdaad de gouden medaille weggekaapt op de wereldwijde olijfoliecompetitie in New York. En ook op de MIOOC in Israël gingen ze lopen met de eerste prijs. Ook hun bloedmooie verpakking werd er gelauwerd.

​

Klik tussen ons en de Proestaki's

Het klikte meteen. En daarom is dit topproduct, Ziros-olijfolie, nu verkrijgbaar in België, in geschenkbox en in blik. Laat maar komen!  België zet hiervoor de deuren graag wagenwijd open.

Olijfolie Ziro en Terra Zakros is van topkwaliteit en vind je bij de Olijfwinkel.be
Olijfolie Ziro en Terra Zakros is van topkwaliteit en vind je bij de Olijfwinkel.be
Olijfolie Ziro en Terra Zakros is van topkwaliteit en vind je bij de Olijfwinkel.be

ADRES

​

Philippe Bruyninckx

Dennenlaan 51

3271 Averbode

Belgium

CONTACT

​

E. philippe@olijfwinkel.be

T. 0032 13 22 90 81

M. 0032 471 466 561

BTW BE 0784 107 814

De lekkerste olijven vind je bij de Olijfwinkel.be
De lekkerste olijven vind je bij de Olijfwinkel.be

Copyright © Olijfwinkel 2015 designed and created by rpx.be